skinnySCAR – A Found Space Turned Compact House from Rotterdam

1

Architects Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman were responsible for creating this modern multi-level house in Rotterdam, The Netherlands. The project, titled skinnySCAR, takes advantage of one of the city’s forgotten spaces and transforms it into a functional, chic, home.

When they found the site, it was simply a narrow empty space set between existing buildings. They then started the process of transforming it, first buying the plot back in 2012. They recently completed the project, with much of the interior being completed by themselves.

skinnyscar - gwendolyn huisman and marijn boterman - rotterdam the netherlands - exterior 1 - designfutz

Project Details
Architects Gwendolyn Huisman and Marijn Boterman
Location Rotterdamn, The Netherlands
Size 140-square-meters
Year 2017
Photos Ossip van Duivenbode, Vincent van Dordrecht

SkinnySCAR contains a total of 140-square-meters set over its three floors. The plot itself measures just 3.4 meters wide by 20 meters deep. To best take advantage of the site, they employed reinforced concrete side-walls that would carry and disperse the homes loading, leaving internal spaces free from intermediary supports.

skinnyscar - gwendolyn huisman and marijn boterman - rotterdam the netherlands - interior 5 - designfutz

In order to create tranquil living spaces, the architects have clustered all supporting functions that a dwelling needs, as well as these concrete slabs and installations, in two vertical volumes in the center of the house. These volumes are detached from the side walls to emphasize the 13 meter deep interior and create unexpected vistas in all directions between the different spaces.

The interior is largely open plan. Instead of solid walls, its divided up by components of the home, like the staircase, for example. This results in living spaces that maintain a connection to one another, be it in the horizontal or vertical direction.

skinnyscar - gwendolyn huisman and marijn boterman - rotterdam the netherlands - interior 8 - designfutz

The staircase is designed in such way that it enhances these spacial qualities. The architectural concepts stresses a natural division of living spaces that merge together without harsh boundaries, where the spaces are always connected horizontally and vertically.

The ground floor contains a large entrance hall with plenty of storage space for bikes. There’s a ground floor toilet, and the kitchen and dining area are found to the rear of the property. The centrally located staircase leads up to a series of living rooms, one to the front and one to the rear.

skinnyscar - gwendolyn huisman and marijn boterman - rotterdam the netherlands - interior 1 - designfutz

The rear living room features floor netting that’s open to the dining room below. The final floor of the home is dedicated to the bedrooms and the main bathroom.

The modern house has its own identity with modern details, but still highlights the history of the small gap in the urban context. The project transforms a conventional and traditional way of living and is fitted to their inhabitants as a custom-made suit.

skinnyscar - gwendolyn huisman and marijn boterman - rotterdam the netherlands - interior 4 - designfutz

Photos © Ossip van Duivenbode, Vincent van Dordrecht

1 Comment

  1. I like most of what we see about the skinny tiny house. YET, I could not see any operating windows. I could not handle no way to open windows. The kitchen is not functional. I would not enjoy the net floor.

Leave A Reply