Mrs. Fan’s Plugin House is an Affordable Alternative to Beijing’s Sky-High Housing

3

This modern bright white house is set among one of Beijing’s historic neighborhoods. It’s home to a newly married couple and has been dubbed Mrs. Fan’s Plugin House.

The house has been designed by a local design studio called Peoples Architecture Office. They were tasked with creating a home that would adopt to the newlyweds needs over time.

mrs-fans-plugin-house-peoples-architecture-office-beijing-china-exterior-designfutz

The owner, Mrs. Fan, was raised in the Changchun Jie Hutong neighborhood of Beijing. In her teenage years her family moved to the suburbs. Over time, her old neighborhood became more outdated and overcrowded leading to slum-like conditions. But, it’s a tight-knit community and it was this sense of community – along with financial feasibility – that drew her back to it.

mrs-fans-plugin-house-peoples-architecture-office-beijing-china-living-area-designfutz

Being set in a less desirable area of Beijing, the overall build cost is 30-times less than the average apartment. Financial independence trumped location in this case. Because of the savings, they were able to introduce high living standards and energy efficient fixtures and fittings that exceed that of new apartment blocks.

mrs-fans-plugin-house-peoples-architecture-office-beijing-china-kitchen-designfutz

Another major bonus is that the work commute has been reduced from 4 hours to 1 hour. The redesign involved renovating the existing home and creating an extension for the kitchen and bathroom. Public toilets are usually the norm in Changchun Jie because it doesn’t have a sewage system. However, here, they’ve installed an off-grid composting toilet to overcome the issue.

mrs-fans-plugin-house-peoples-architecture-office-beijing-china-bathroom-designfutz

The extension helps to introduce plenty of natural light through a series of skylights and clerestory windows. The bathroom also comes with its own overhead skylight (it’s coated with a blue privacy screen). The layout is composed largely of a single room, divided up by function instead of walls.

mrs-fans-plugin-house-peoples-architecture-office-beijing-china-floor-plan-designfutz

There’s only a single level. Within it you’ll find a short entrance hallway flanked by a bathroom. The first half of the home is dedicated to a living room, dining area and kitchen. The remainder is split between the bedroom, storage closets and a study desk. An exterior staircase to the very back of the home leads up to a rooftop deck.

For more small houses check out this dreary council house that gets converted into a bright, playful family home. Or, Hutong Residence, a family home for 6 that’s been carved out of Beijing’s alleyways. See all small houses.

Via ArchDaily
Photos: Gao Tianxia

3 Comments

  1. The plan indicates the entrance is by the bathroom [ look for “1” ]. The bedroom exit leads to a rooftop deck. It seems like a good bet that the composting toilet will have malodors, so why not have the bathroom open to the outside? Yes, this would mean exiting the home to use the bathroom, but the home could stay fresh. If the home can support a sinks and a washing machine, why will it not support a shower? Or is it a wet room? How is the gray water handled?

  2. Kristina H Nadreau on

    I would not locate in an area with no sewer system or alternative. We have a septic system in central america, which works well. The structures here, around Mrs. Fan, appear to be too close to allow for a septic system. what is the point of a washer for laundry if there is no drain for the water? no shower?

Leave A Reply