Caradoc’s Hideout – An Eco Retreat Nestled in Wales

0

This environmentally friendly little getaway has been created by Jenny Hall of Crafted Space. Called Caradoc’s Hideout, the structure was designed for residents of the Groesfaen area in Wales. The hideout is made entirely from recycled and locally sourced materials that have been meticulously arranged to create a charming and quirky little den.

caradocs hideout - groesfaen - wales - exterior - designfutz

Caradoc’s Hideou features elements of Celtic history embedded into its form. The pavilion is intended to serve as a safe place for children to play, or for adults to get a quiet moment away. The pavilion takes its name from the community legend surrounding Prince Caradoc, who supposedly went on long walks throughout the region.

caradocs hideout - groesfaen - wales - interior - designfutz

While the roof of the structure appears, at first, to be tile or slate, it’s actually composed of recycled rubber. The conical shape is created by locally-sourced ash battens and larch that have been shaped using traditional methods. The main frame of the pavilion is made from reused Bone Oak, and the stonework was completed by a local stonemason. The stones themselves are Blue Pennant and have been picked from the surrounding landscape.

caradocs hideout - groesfaen - wales - roof- designfutz

The floor of Caradoc’s Hideout is finished with rubber surfacing from old Nike trainers, adding another aspect of child-friendliness to the hut. The pavilion is amongst the most sustainable structures I’ve featured on designfutz, simply due to the low-tech approach, and the sourcing/reuse of local materials.

caradocs hideout - groesfaen - wales - front - designfutz

For more spaces check out this out-building that was restored into a small retreat in Italy. Or this tiny Scandinavian outdoor sauna by AtelierFORTE. See all spaces.

Via Inhabitat
Photos: Craftedspace

No Comments

  1. Interesting , and easy on the eye.

    Considerable skill and craftsmanship is quite evident.

    Nice work !

    Thanks for sharing Niall.

  2. I love the quirky-ness of this structure. Has a “Lord of the Rings” type feel about it. This is a place that would be used, and used, and used. Now, where can I buy one… lqtm

Leave A Reply